Готуємо перший прикорм правильно

Питання про прикорм дитини цікавить багатьох батьків, особливо тих у яких діти старше 3-5 місяців. Саме у цей період особливу увагу звертають на інформацію про початок прикорму. У цій статті спробуємо виділити основні важливі моменти, що порушують питання приготування прикорму :
1. Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, вводити прикорм починають з овочевого пюре або каш, в 6 міс. Якщо вигодовування штучне, то прикорм вводять в 5,5 місяців.
2. Вимиті і почистити овочі, наприклад: картоплю, морквину, кольорову капусту, кабачок, гарбуз, брокколі, ріжуть і кидають в киплячу воду так, щоб вода покривала їх на 1 см. Таким чином зменшується вихід корисних речовин і вітамінів з овочів. Готовність овочів перевіряють за допомогою ножа або вилки, вони повинні легко протикати овочі.
3. Для початку введення в прикорм каш використовують гречану, рисову або кукурудзяну каші. Каші варять на воді або водно-молочній суміші. На початку введення каш дитині варять 5% кашу, тобто 5 г каші (1 чайна ложка) на 100 мл води. Через пару тижнів варять 8-10% кашу, це півтори дві чайні ложки крупи на 100 мл води.
4. Перші прикорми (каші або овочеві пюре) мають бути напіврідкими. Коли у дитини з'являться перші зуби, можна давати їй їжу шматочками. Щоб кашка вийшла ніжної консистенції, можна додати в неї грудне молоко, розведене молоко або овочевий відвар.
Щоб приготувати 100 мл розведеного молока, необхідно до 70 мл незбираного молока додати 30 мл кип'яченої води і 1 ч.л. цукру. Суміш, що вийшла, довести до кипіння, остудити і використати в їжу.
5. Способи подрібнення продуктів : після варки овочі подрібнюють блендером, вилкою або протирають через сито до однорідної маси. Крупу можна подрібнити в кавомолці (кавомолку вимити від кави!), а краще купити спеціальну дитячу кашу.
Ще один чудовий спосіб приготування овочів і фруктів - це запікання. У такий спосіб можна готувати кабачок або гарбуз. Можна запікати яблука і робити сирну запіканку. Яблука для запікання вибирають невеликих розмірів і солодких сортів таких як макінтош, голден, білий налив. Час запікання складає приблизно 20 хвилин при 180С. Для збереження вітамінів можна використати фольгу. Після готовності продуктів, духовку вимикають і трохи відкривають дверці до охолодження блюда.
Для того, щоб запекти кабачок, його миють і ріжуть кільцями. Гарбуз очищають від шкірки і насіння, ріжуть невеликими кубиками. Ці продукти можна давати дітям шматочками, щоб вони пробували їсти самі.
Усі перелічені вище овочі можна готувати на пару, що є ще одним способом приготування овочів для прикорму дитини. Брокколі і кольорова капуста готуються впродовж 5-7 хвилин, морква і картопля готуються від 10 до 15 хв.
Цей спосіб обробки овочів найбільш корисний, оскільки в продуктах залишається ще більше корисних речовин.
Для приготування на пару потрібна мультиварка або пароварка. Але якщо її у вас немає, то можна використати каструлю з водою і жаростійкий друшляк, тільки треба простежити що б він не торкався води. Готовність продуктів перевіряють ножем або вилкою.
У їжу для дитини до 1 року не додавати цукор, сіль, приправи.
Деленда Марк Миколайович
кафедра дитячих хвороб ФПО ЗДМУ