Сайт підтримується
провідними фахівцями кафедр
Запорізького державного
медичного університету
Укр   |   Рус

    Перший прикорм: овочі

    Перший прикорм: овочі

    Грудне молоко є основним і найціннішим продуктом для малюка. Але виключно грудне вигодовування може повністю задовольняти потреби дитини до 6 місяців. Дитина, що вигодовується сумішами, також потребує прикорму, оскільки вона в цей період починає інтенсивніше рости і розвиватися. Щоб ці процеси протікали повноцінно, малюкові вводять перший прикорм.

    Чому вводять овочі

    Перший прикорм, на розсуд мами і лікаря, може бути як у вигляді каші (рисова, кукурудзяна, гречана), так і у вигляді овочевого пюре.

    Необхідно врахувати деякі деталі:

    ·        вагу дитини

    ·        характер стільця

    ·        пору року, коли вводиться перший прикорм.

    Якщо дитина має надмірну масу тіла, в якості першого прикорму рекомендовано овочеве пюре. Також звертають увагу на характер стільця, оскільки якщо дитина схильна до закрепів, починають вводити овочеве пюре.

    Якщо порівнювати овочі і фрукти, то бажано віддати перевагу овочевому пюре, адже спробувавши яблуко, банан, сливу, малюк може відмовитися від подальшого введення овочів із-за солодкого смаку цих продуктів.

    З чого починати прикорм дитини

    У наш час діти все частіше мають схильність до алергічних реакцій. Алергеном для них може стати будь-який харчовий продукт, тому почати прикорм рекомендують з білих або зелених овочів (кабачок, броколі, цвітна капуста), потім вже гарбуз, морква. Ці овочі добре переносяться і досить багаті вітамінами і мікроелементами.

    Розпочинати прикорм дитини з картоплі не бажано, оскільки в ній багато крохмалю, який важко переварювати незрілій травній системі.

    Комбінувати овочі, готуючи перший прикорм, не варто. Пюре має бути однокомпонентним.

    При виборі овочів для прикорму обов'язково враховується сезон і місце проживання.

    Перший прикорм - це щось новеньке для малюка і його організму, тому треба бути обережними.

    Починати введення прикорму рекомендується тільки тоді, коли дитина здорова (немає якого-небудь висипу на шкірі, у неї стійкий стілець, не застуджена).

    Перший прикорм не слід давати перед і після введення вакцини впродовж трьох днів.

    Бажано пропонувати дитині новий продукт в першій половині дня, щоб вчасно помітити і відреагувати на небажану реакцію, якщо раптом вона виникне (у вигляді висипу на шкірі, послаблення стільця, здуття живота, болю в животі).

    Починають з 1 ч. ложки і поступово, за тиждень збільшуючи кількість до повної заміни одного годування (100-150 мл).

    Після того, як прикорм з’їли, дитину обов'язково треба прикласти до грудей, оскільки материнське молоко все ще залишається основним харчуванням малюка.

    Якщо дитина добре перенесла введене однокомпонентне овочеве пюре, додають наступні овочі за тією ж схемою.

    Слід поступово додавати по одному новому продукту і спостерігати за реакцією не менше 3 днів.

    Як готувати овочі

    Рекомендовано віддавати перевагу свіжим, а не замороженим овочам.

    Перед приготуванням ретельно промити їх під проточною водою, використовуючи щітку. Потім очистити від шкірки і проварити на вогні або в пароварці. При паровій обробці зберігається більше вітамінів. Якщо ж їжа готується на вогні, то не варто проварювати довше 10 хвилин овочі першого прикорму (кабачок, броколі, цвітну капусту).

    Сіль і спеції не додають, можна додати декілька крапель оливкової або рослинної олії (3-5 мл).

    Коли овочі готові, їх необхідно пропустити через сито або подрібнити на блендері.

    Перший прикорм має бути кефіроподібної консистенції і гомогенним (без грудочок). До потрібної консистенції пюре можна довести, додаючи грудне молоко або овочевий бульйон. Пізніше, у міру дорослішання дитини, рекомендують подрібнювати готові овочі вилкою.

    Якщо готового прикорму вийшло більше, ніж необхідно малюкові на один прийом їжі, не можна зберігати його до наступного разу. На кожне годування дитини пюре повинне бути свіжим.

    Порядок введення овочів в прикорм 

    Овоч строк введення

    1. Кабачок

    Цвітна капуста                                     

    Брокколі

    Гарбуз

       - з 6-ти місяців
    2. Картопля      - з 6.5-7 місяців

    3. Цибуля ріпчаста

    Капуста білокачанна                         

    Зелений горошок

    Буряк

       - з 8-9 місяців

    4. Томати

    Морква                                           

    Солодкий перець

    Баклажани

    Огірок

     - не раніше 10 місяців

                                                                                                               Некрасова Н.В.

                                                                         кафедра дитячих хвороб ФПО ЗДМУ

    Хвилина позитиву

    Кроки до здоров'я

    Соціальний проект
    для дітей і батьків, майбутніх мам,
    лікарів-педіатрів, сімейних лікарів, неонатологів.

    Сайт супроводжується провідними фахівцями кафедр
    Запорізького державного медичного університету

    Ми:    babykrok@gmail.com

    Задати питання
    Всі права захищені © Кроки до здоров'я